FERAL TRIBUNE
SPLIT
/DA SE TISKA/

i

IVI BANCU
/ZA PODUKU/

Banče,
Ne namjeravam posebno odgovarati na tvoju najnoviju ispovijest „vjere“ (zna se koje i zna se kome!) objavljene u F.T. broj 662 dne 25. svibnja 1998. (s. 36.-37.). Glavni razlog zašto ne želim s tobom dijalogizirati motiviran je uvjerenjem da nisi ozbiljan partner za raspravljanje o ovoj problematici. Ako se možda varam, molim te, pošalji mi neki svoj znanstveni rad. Tvoji prilozi, koji su meni poznati, ne prelaze novinarske domete čak i kada izlaze kao knjige. U ovome shvaćanju nimalo me ne impresionira što predaješ na „Sveučilištu Yale“. Ako su radovi i drugih predavača na tom američkom učilištu, u smislu onoga što i kako ti pišeš, onda osobno izvanredno vrednujem rad prosječnog hrvatskog učitelja u bilo kojoj osmogodišnjoj školi Dalmatinske Zagore. Osim tvoga navedenoga novinarskog pristupa znanstvenoj problematici očito je da ni tvoje znanje nije preveliko. Osjećam to i iz detalja kada spominješ „isusovca“ Chardina. Ti ga poznaješ kao „geologa“, a ne i kao „masonskog mislioca“ čije se učenje o evoluciji u Crkvi često osuđivalo kao hereza. I tvoje je poznavanje masonske povijesne problematike samo privid, što se osobito očituje kada mi zamjeravaš na utvrđenju da je slobodno zidarstvo protukršćansko i anacionalno. Antikršćanstvo masonstva dokazuje činjenica što Katolička crkva zabranjuje rimokatolicima da mogu biti članovi loža. Kako iz povijesti masonstva nikada ništa nisi objavio logično je da ne znaš kako su hrvatski masoni sluganski slijedili protuhrvatsku politiku počevši od Frana Folnegovića do Viktora Novaka. Najpoznatiji živi hrvatski mason dr. Eugen Laxa, u predgovoru mojoj monografiji o toj temi, napisao je da je moja knjiga „najkompetentnije i najozbiljnije što se u današnjim prilikama može o tom predmetu pisati“. Laxa je o hrvatskom masonstvu zaključio i ovo: „Hrvatsko masonstvo,... bilo se odnarodilo te je bilo postalo, nažalost, nositeljem madžarskog a poslije i srpskog imeperijalizma... Protucrkveno stanovište jedna je od značajki modernoga hrvatskog masonstva... Neizreciva je šteta što je hrvatsko masonstvo tako zatajilo i teško posrnulo na jugoslavenskoj ideji“. (I. Mužić, Masonstvo u Hrvata. V. izdanje, Verbum, Split, 1997., s. 852.) Laxa je javno deklarirani mason visokog stupnja i piše kao Hrvat znanstvenik, a ne kao masonski vjernik. Masonske su vlade, kao pobjednice u dva svjetska rata, nasilno utjerale Hrvate u dvije Jugoslavije. Ni planirana politika odcijepljenja hrvatske Katoličke crkve od Vatikana nije se mogla sprovoditi bez blagoslova zapadnih prijestolnica, koje su zbog toga između dva rata, suodgovorne i za nastanak ustaškog pokreta. Dr. Ante Pavelić, koji je u mladosti htio Hrvate katolike prevesti na pravoslavlje, rodio se godine 1889. u Bradini. Međutim, Poglavnik Ante Pavelić rađao se od 1919. do 1941. u poznatim središtima Zapada. Masonstvo je bilo (kako je to dokumentirao Milan Simčić) i protiv stvaranja današnje Hrvatske, ali je taj plan omeo Sveti Otac Ivan Pavao II. svojim priznanjem hrvatske države.
Kako iz izloženoga proizlazi ne mogu zaključivati da si marginalac u historiografiji, nego izletnik. Očito je da još mnogo trebaš učiti pa čak i na etičkom planu. Predstavljaš se zagovornikom ljudskih prava, a ona uključuju i istinoljubivost. Koliko ti držiš do istine očito je i iz činjenice da si izbjegao svoj osvrt na moje pisanje o pojedincima iz sadašnje hrvatske vladajuće strukture, koji su „kada su se domogli vrha vlasti izvršili otimačinu akumuliranih dobara vlastitog naroda kako to ni najveći dušmani toga naroda nikada u njegovoj provijesti nisu radili“. Iz ovakva moga pisanja jasno proizlazi da je meni neprijatelj svaki hadezeovac, jednako kao i svaki mason, koji ruši hrvatsku državu. Iz ovoga malog primjera tvoga načina prezentiranja istine jasno je koliko normalan čovjek može vjerovati pisanjima takvih kao što si ti.
Možeš biti sretan što su danas u Hrvatskoj na vlasti meki Zagorci, jer da vlada netko od državotvornih Dinaraca nijedan Banac iz inozemstva ne bi mogao dolaziti u Hrvatsku, ni pisati u hrvatskim novinama. A, evo zašto: ti i tvoji istomišljenici mogli bi imati neograničenu slobodu djelovanja tek kada bi dokazali da ste prema svakom zlu jednako načelni, a to znači kada bi mogli pozitivno odgovoriti, između ostaloga, i na ova pitanja:
Što ste ti i tvoji prvoborci za „ljudska prava“ poduzeli da se nasljednici pobjednika u II. svjetskom ratu skrušeno ispričaju njemačkom narodu zato što su krivi za smrt više od šest milijuna nevinih Nijemaca (civila, žena, djece i ratnih zarobljenika)?
Što ste ti i tvoji poduzeli da se sadašnja engleska vlada ispriča hrvatskom narodu za englesko izručenje hrvatskih civila i razoružanih vojnika Titovim partizanskim zlikovcima, koji su ih na desetine tisuća pobili na Bleiburgu, križnim putovima i u logorima smrti (uključujući poslije rata i Jasenovac)?
Što ste ti i tvoji poduzeli da se vrati oko milijun protjeranih Arapa na njihova pradjedovska ognjišta na Srednjem Istoku? Jeste li barem pokušali nagovoriti Sorosa da dijelom sufinancira i Arape u borbi za realiziranje njihovih ljudskih prava?
Što ste ti i tvoji poduzeli protiv određenih vlasnika kapitala, koji najlihvarskijim kamatama zarobljavaju narode, države i osobe, a pod imenom „novi svjetski poredak“ utemeljuju do sada najveće robovlasničko društvo u povijesti. Dok stotine milijuna ljudi gladuje dotle se profesionalni „kamatari“ u svom plaćeničko–dirigiranom tisku predstavljaju kao pobornici ljudskih prava i umišljaju da imaju moralno pravo kreirati globalnu politiku. Hitler je htio svoj poganski nacionalsocijalizam proširiti samo na dio zemlje, a neke strukture Zapada žele svoje poganstvo, pod nazivom „demokracije“, nametnuti cijelom globusu.
Dok inozemni financijeri prvoboraca za ljudska prava ne dokažu svoju iskrenost angažiranjem u spomenutim i sličnim primjerima dotle se ni njima, ni njihovim eksponentima, apsolutno ništa ne može vjerovati. Ti i tvoji možete pisati što hoćete, pa čak subverzijom kratkotrajno i vlast preuzeti, ali više nećete uspjeti sugerirati Hrvatima da im se vrati donedavno bolesno vjerovanje u Zapad. Svjedoci smo vremena u kojemu dobro poznati zakulisni scenaristi u svojim medijima bez suđenja proglašavaju krivim na primjer Hrvata Ivu Rojnicu (r. 1915.), kome nije dokazana odgovornost za smrt nijedne osobe. Ti su isti moćnici njegovu vršnjaku Židovu M. Beginu (r. 1913 +1992.), koji je, između ostaloga, utvrđeno kriv i za smrt oko 250 arapskih civila dali godine 1978. Nobelovu nagradu za mir (koju je podijelio sa Sadatom). I iz ovoga je primjera očito da već živimo u orwelovskom svijetu, koji njegovi tvorci i njihovi slugani bestidno proglašavaju demokratskim. Oslobodi nas Isuse Kriste, - koji si jedini pravi Bog, kuge, glada, rata i takve zapadne »demokracije«.

Ivan Mužić


Nastavak:

Bančeva intelektualne mogućnosti s vremenom nisu napredovale. Tako 2004. nastavlja brbljati: "HDZ je u ovom trenutku shizofrena stranka - zbog afera povezanih s opskurnim ljudima, poput Ivana Mužića iz Nadzornog odbora Slobodne Dalmacije - oni su spremni dovesti u pitanje ono što su dobro napravili."*
Doista izgleda shizofreno da o nečijoj opskurnosti priča Ivo Banac, koji je povezan predavanjima sa Sveučilištem Yale u kojemu je sjedište (dakako u hramu bez prozora!) tajnoga društva "Skull&Bones" ("Lubanje i kosti"). Bilo bi pošteno da nam prizna je li i on član toga društva, odnosno je li mu poznat smisao rituala lijeganja u grob s lubanjom i kostima članova te okultno-političke sekte, koja postoji od 1832. i kojoj su, uz neke druge američke predsjednike, pripadali otac i sin Bush. Ivo Banac je i američki državljanin, pa ako je pravdoljubiv, dužan je objasniti zašto nije javno osudio zločinački rat protiv Iraka? Zašto on i predstavnici njegove tzv. međunarodne zajednice koja traži povratak izbjeglih Srba u Hrvatsku, istodobno ne inzistiraju o vraćanju istjeranih Hrvata na područje Republike Srpske, gdje je prije rata živjelo oko 220 tisuća katolika, a danas ih je manje od 12 tisuća?**
I ovo: "Ivo Banac je vrlo jasno ustvrdio da je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman 'na čelu države doista bio zločinac' ".***
Ovakvo "razmišljanje" o Tuđmanu - osloboditelju Hrvata iz jugoboljševičkih okova - doista je toliko gadljivo da i najzdravijega čovjeka sili na povraćanje.


* Banca je uzbudio moj feljton objavljen u Slobodnoj Dalmaciji dne 11., 12. i 13. svibnja 1998. pod naslovom Tajne, smisao i dosezi slobodnog zidarstva (Slobodna Dalmacija, LX./1998., 17008., 8.; 17009., 10.; 17010., 10.). Banac je svoj pamflet u obranu masona objavio u glasilu Feral Tribune, broj 662. od 25. svibnja 1998., str. 36.-37. Moj nepotpuni odgovor Bancu objavljen je u Feral Tribuneu broj 664. od 8. lipnja 1998., str. 50. Moj cjeloviti odgovor Bancu pod navedenim naslovom objavljen je u časopisu Matice hrvatske Split u Splitu (Hrvatska obzorja) s napomenom: "Ovaj odgovor auktor je poslao Feral Tribuneu, u kojem je tiskan Bančev napad na Mužićeve članke o masonima (Slobodna Dalmacija, svibanj 1998.), ali mu je uredništvo tog glasila ispustilo najvažnije dijelove. Stoga Mužićev odgovor donosimo u cijelosti." (Hrvatska obzorja, VI./1998.,2.,475.-477.). Ovaj je moj odgovor Bancu objavljen kasnije više puta.
** Ivo Banac, Globus, broj od 2. travnja 2004., str. 24.
*** "Ako se ovakva situacija nastavi, Katolička Crkva će na početku 21. stoljeća de facto biti istrijebljena s područja polovine BiH, a sve pred očima i po nalogu onih koji sebe smatraju velikim humanistima i zaštitnicima ljudskih prava i sloboda, među kojima je i pravo na slobodu vjere." ("Kandidat za Nobela, banjolučki biskup msgr. dr. Franjo Komarica o nominaciji za prestižnu nagradu…", Slobodna Dalmacija, broj od 5. travnja 2004., str. 5.). Crkvi je stanje savršeno jasno. "Hrvatski narod u svojoj matičnoj državi suočen je s nasrtajem međunarodnih centara moći na samu opstojnost hrvatske države… Što se tiče Hrvata u BiH, stanje je još mnogo teže. Ovdje se Hrvatima sustavno niječe sve ono što čini njihov identitet, tako da je u pitanju pravi zator svega hrvatskoga. Stanje je gotovo bezizlazno." (Božo Goluža, urednik Crkve na kamenu - glasilo biskupa Ratka Perića. Usp. Glas Koncila, broj od 18. travnja 2004., str. 23.). Englez iz "međunarodne zajednice" daje na znanje jednom katoličkom prelatu da bi se Hrvati u Bosni i Hercegovini trebali asimilirati ili iseliti! Istodobno nekakvi odbori za zaštitu ljudskih prava šute! 18 Glas Koncila, XLIII/2004., 16., 3. (Broj od 18. travnja 2004.).

 

Hrvatski
Deutsch
--
E-mail